11 tips voor een veilige wintersportvakantie

13 december 2017 | Categorie: Algemeen

Het wintersportseizoen is weer van start gegaan! In heel Europa is ook al flink wat sneeuw gevallen. Voor veel Nederlanders zijn de komende feestdagen de ideale gelegenheid om met de hele familie op wintersport te gaan. Of het nu skiën, snowboarden of langlaufen is, wij hebben 11 handige tips voor u. Hierdoor kunt u optimaal genieten en goed verzekerd op pad gaan.

1. Beweging

Wanneer u niet regelmatig sport is het verstandig om hier een aantal weken voor uw wintersportvakantie mee te beginnen. Wandelen, joggen of fietsen kan een goede oefening zijn om u voor te bereiden op winterse omstandigheden en onnodige blessures.

2.Controleer uw uitrusting

Controleer voordat u op vakantie gaat of uw wintersportuitrusting nog in goede staat is. Zijn uw boots nog in orde? En moet u misschien uw ski’s of snowboard laten waxen? Markeer ook uw wintersportuitrusting om misverstanden te voorkomen. U kunt ook met een slotje uw skispullen op slot zetten.

3.Veiligheid voorop

Een ongeluk zit vooral bij wintersport in een klein hoekje. Draag altijd knie- of polsbeschermers om blessures te voorkomen. Indien u weinig ervaring heeft is het verstandig om eerst een aantal lessen te nemen. Draag altijd een helm! Dit vermindert de kans op hoofdletsel met 50%.

4. Zon bescherming

U zult er misschien niet direct aan denken, maar uv-straling in de bergen is zeer sterk. Ook al schijnt er geen zon de uv-straling is er wel degelijk! Neem altijd een goede kwaliteit zonnebril mee, dit om de lichtintensiteit te verminderen en om uw netvlies te beschermen tegen de felle zon. Gebruik ook zonnebrandcrème, vooral het gezicht is belangrijk.

5. Voorkom uitdroging

Skiën en snowboarden zijn enorme lichamelijke inspanningen. Zo inspannend dat ze uitdroging kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk veel en regelmatig water te drinken tijdens deze sportieve activiteiten.

6. Moeilijkheidsgraad van de pistes

Houd altijd de waarschuwingsborden en de moeilijkheidsgraad van de pistes in de gaten. Deze borden zorgen ervoor dat u rekening kunt houden met uw snelheid te beheersen, uw route vooruit te plannen en te letten op skiërs die wat verder onderin skiën. De meeste ongelukken gebeuren namelijk als skiërs op elkaar botsen.

7. Buiten de piste skiën?

Skiën buiten de piste is zeer gevaarlijk. Het is daarom aan te raden dit alleen te doen met een gids of skileraar die het gebied goed kent. Ook is een lawine-uitrusting hierbij nodig, inclusief een lawinepiep, sneeuwschep en sneeuwsonde.

8. Wat te doen bij een ongeval?

Weet u wat u moet doen bij een ongeval op de piste? Dit zijn de volgende handelingen: markeer de plaats van het ongeval door de eigen ski’s in een kruis voor (bergzijde) het slachtoffer in de sneeuw te steken. Het slachtoffer meteen bedekken zodat hij of zij het niet koud krijgt. Medische hulp inroepen en slachtoffer geruststellen. Vertellen dat er hulp onderweg is.

9. Pisteregels

In 1967 zijn de pisteregels opgesteld door het FIS, de Internationale Ski Federatie. Deze zijn opgesteld voor de veiligheid van skiërs. Iedereen dient goed op de hoogte te zijn van deze veiligheidsregels. Deze pisteregels zijn te vinden op deze link.

10.Download wintersport apps

Welke liften en pistes zijn open? Wat is de sneeuwverwachting? Wat is de lengte van de skipistes? Wat is de gemiddelde snelheid van de laatste run? Al deze gegevens zijn te vinden in wintersport apps.

11. Adviseer een wintersportdekking in de verzekering

Ook al bent u goed voorbereid, het kan toch gebeuren dat er een (medisch) ongeluk gebeurt tijdens uw wintersportvakantie. Met de Wintersportdekking en bijzondere sporten op de reisverzekering van Allianz Global Assistance is schade als gevolg van wintersport en/of bijzondere sport gedekt. Als daarnaast de dekking Medische kosten is afgesloten, dan worden ook alle medisch noodzakelijke kosten vergoed. Zelfs als u off piste gaat zonder het gevaar bewust op te zoeken.

Graag beoordelen wij samen met u welke verzekering het beste bij u past tijdens uw wintersport dit jaar. Informeer geheel vrijblijvend naar onze mogelijkheden. Wij zijn tijdens kantooruren, maar ook  op woensdag- en donderdagavond, bereikbaar op het volgende telefoonnummer:  0186 60 30 33 . U kunt ons natuurlijk ook een email sturen.

Bron: Allianz