Skip to main content
x

Meer hypotheekkansen voor senioren

hypotheek

Meer hypotheekkansen voor senioren

Niet alleen starters op de woningmarkt hebben het moeilijk, ook sommige 57-plussers kunnen geen hypotheek afsluiten. Zelfs niet als hun maandlasten dan omlaag zouden gaan. Maar er wordt aan oplossingen gewerkt.

Stel, uw kinderen zijn de deur uit en u wilt kleiner gaan wonen. Maar de verkoop van uw woning levert niet genoeg op om een nieuw appartement of huis te kunnen kopen; u heeft nog een hypotheek nodig. Omdat de nieuwe hypotheek lager is en uw hypotheeklasten dalen, verwacht u dat dat geen probleem is.

Klein pensioen, lage hypotheek
Toch kan u een teleurstelling te wachten staan. Want als u minder dan tien jaar van uw AOW-leeftijd af zit, baseert een hypotheekverstrekker uw hypotheekmogelijkheden op uw pensioen. Heeft u straks alleen AOW of misschien een klein pensioen? Met dat inkomen kunt u alleen een lage hypotheek krijgen. U kunt geen andere woning kopen en moet noodgedwongen in uw grote (en duurdere) woning blijven.

Aparte toets voor senioren
Dat is vreemd, vindt ook De Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG komt daarom vanaf 17 juni 2018 met een nieuwe toetsingsvorm om senioren te helpen. De standaard toets die rekening houdt met hoge hypotheeklasten, wordt losgelaten. In plaats daarvan wordt gekeken naar uw werkelijke lasten. Om in aanmerking te komen voor deze ´seniorenhypotheek´ met NHG mag de prijs van de nieuwe koopwoning niet meer dan 265.000 euro zijn. Ook moeten de maandlasten lager worden dan bij de oude hypotheek en moet de rente voor minimaal twintig jaar worden vastgezet. Of u voor deze hypotheekvorm in aanmerking komt, zoeken we graag uit. Neem daarvoor contact op met ons kantoor.

Blijverslening en Verzilverlening
Misschien heeft u geen verhuisplannen, maar wilt u uw woning aanpassen om er zo lang mogelijk te blijven wonen. Maar zo’n verbouwing kan duur zijn. En wie een klein pensioen heeft, kan dan geen gewone lening bij een bank krijgen. Om senioren te helpen bieden veel gemeenten en provincies een Blijverslening of een Verzilverlening aan. Met de Blijverslening kunt u de aanpassingen aan uw huis financieren en maakt u uw woning klaar voor de toekomst. Bij de Verzilverlening verzilvert u (een deel van) de overwaarde zodat u over een aardig bedrag beschikt. Uw maandlasten gaan niet omhoog, want u lost niets af en de verschuldigde rente wordt bijgeschreven bij de hypotheeksom. Uw hypotheekschuld wordt afgelost als de woning verkocht wordt.